Fra svennebrev til mesterbrev!

Skilt og dekorbransjen er preget av mange små selskaper og mindre aktører, noen mer dyktige enn andre. Vi ser og opplever varierende kunnskap og vi vet at for å vinne og ikke minst bevare våre kunder må vi være de beste. Derfor har vi i Skilt og dekorforeningen lenge arbeidet med å få etablert offentlig utdanning innenfor skilt og dekorbransjen. Vi har tatt en prat med Randi som har gått fra svennebrev til mesterbrev i profileringsdesign.

Først og fremst, hva er profileringsdesign?
Tittelen «Profileringsdesigner» er en samlebetegnelse for oss som jobber med skilt og dekor – det vil si Folie, silketrykk, design, fres, print, isopor og montering.

Fordi jeg jobber i en såpass stor bedrift har jeg spesialisert meg på å jobbe med folie. I mindre bedrifter jobber som regel profileringsdesignere med det aller meste, inklusive mer grafiske tjenester som for eksempel å designe logo.

Hvorfor valgte du å ta mesterbrev i profileringsdesign?
Siden jeg ikke har studiekompetanse og ikke var så interessert i mange år på skolebenken så jeg etter noe som kunne ta meg et neste steg i karrieren. Jeg har jo svennebrev i profileringsdesign, så dette var et naturlig neste steg for meg.

Det var egentlig litt tilfeldig at jeg endte opp med å ta mesterbrev i profileringsdesign. Jeg ble tipset av sjefen min som er medlem av Skilt og Dekor foreningen om at det var et nytt studieløp på gang. Det viste seg at hun hadde rett og at det skulle lages et løp for mesterbrev, så da søkte jeg på det og fikk studieplass. Jeg er faktisk den første som har tatt hele utdanningsløpet fra svennebrev til mesterbrev og jeg synes det er litt gøy å ha gjort noe ingen andre har gjort før.

Fortell litt om hvordan utdanningsløpet er bygget opp?
Før man kan begynne må man ha tatt svennebrev, eller ha jobbet i seks år. Du må også ha minimum to års praksis etter endt svennebrev.

Første år består av bedriftsledelse i klasseromsundervisning som avholdes en kveld i uken. I det første året samles folk fra forskjellige retninger (f.eks. frisører, rørleggere, tømrer) som holder på å ta mesterbrev. Dette året er grunnleggende for alle fagene. Man lærer alt fra hvordan en bedrift er bygget opp til økonomi, lover og regler, og hvordan man regner ut og forstår Totlands regneark.

Det andre året er et nettstudie som tar for seg fagligledelse. Fordelen med nettstudie er at du selv velger når du starter og avslutter. Det er ikke noe eksamen, men man har lekser underveis hvor minst 75 prosent må bestås. I tillegg må det skrives en mesteroppgave som også må bestås, denne får man karakter på. Du velger selv tema for oppgaven, men målet er at du skal ta for deg en business case. Mitt prosjekt gikk ut på å produktifisere og selge ledlys og legge frem alle stadier man må igjennom fra idé til den dagen man kan begynne å selge produktet. Studiet går under ledelse, markedsføring og økonomi og mesteroppgaven skal reflektere det man har lært innen disse kategoriene.

Du må bestå begge årene med karakter D (3) eller bedre for å kunne søke videre om må få mestertittelen.

Hva kan du bruke utdanningen til?
Det mulig å bruke utdanningen til andre ting enn kun profileringsdesign. Jeg har lært hvordan det er å drive en bedrift og det vil være mulig å gå mer mot bedriftsledelse på sikt dersom jeg ønsker det.

Hvordan har det vært å få seg jobb som profileringsdesigner?
Det var ganske vanskelig å få seg lærlingplass i 2011 fordi da hadde profileringsdesign kun eksistert i få år. Men siden den tid har det blitt flere jobber så det har nok endret seg fra da jeg var ute og søkte etter jobb. Jeg trives så godt i selskapet jeg har vært i etter jeg jeg fikk lærlingplass der at jeg har valgt å fortsette å jobbe der nå som jeg har mesterbrev. Jeg gleder meg til å fortsette å utvikle meg der og se hva slags muligheter som åpner seg fremover.

Hva var det beste med å ta denne utdanningen?
At jeg har lært og vokst så utrolig mye. Jeg ser nå det større bildet av hvordan det er å drive en bedrift og har nok mer forståelse for viktigheten av de forskjellige rollene i bedriften. Nå er det ikke like kjedelig å ta fatt på oppgavene som ikke er favorittene fordi jeg ser helheten og viktigheten av alle oppgavene.

Hva har du lært underveis?
Jeg tror det jeg har lært mest om er hvordan man drifter en bedrift og opprettholder lønnsomheten. I tillegg har jeg lært mye om lover og regler så jeg føler meg bedre rustet til å være både arbeidstaker og arbeidsgiver i fremtiden. Jeg føler meg også mye sterkere faglig og kommer nok til å ha enda litt bedre selvtillit i møte med kollegaer og kunder fremover.

Vil du anbefale andre å ta mesterbrev?
Helt klart! Har man muligheten så synes jeg man skal kjøre på. Mange bedrifter støtter sine ansatte dersom de ønsker å ta videreutdanning så jeg anbefaler å snakke med sjefen din og høre om bedriftens økonomiske støtteordninger.

Lyst til å vite mer om svennebrev i profileringsdesign? Les mer om utdanningen her!